Barnhem i Apatity

Posted on April 19, 2015

Elena Serova och Alexandra Klabukova vid Barnhem 9

Elena Serova och Alexandra Klabukova var två av många ryska barn som växte upp i ryska statens omvård, på ett av Apatitys barnhem. Vi träffade dem och Andrej Artjugin som alla spenderat somrar i sin barndom i Norrbotten. Till vår hjälp hade vi Ann-Kristin Larsson från Boden, långvarigt engagerad i föreningen Dasvedanja som under en lång följd av år arrangerade resor för barnhemsbarnen i Apatity. Från barnhem till sommarvistelse i svenska och norrbottniska familjer.

Grejen var att det nu blivit svårt, för att inte säga omöjligt, att fortsätta med de här resorna. Ryska staten vill inte skicka underåriga till Sverige längre, av olika orsaker. Andrej, Elena och Alexandra har som sagt alla varit i Norrbotten i sin barndom. Vi var nyfikna på vad det innebar för dem. På köpet fick vi ta del av intressanta och i någon mån skrämmande, livsöden. För just dem har det gått bra i livet – men många av deras kompisar fick det tufft.

Själv hade jag en personlig vilja att veta mer om ämnet. Vår familj hade nämligen besök ett par somrar när jag var liten – något jag minns som otroligt spännande och lärorikt. Jag kan bara hoppas att de barn som kom till oss fick något ut av sina besök. Ann-Kristin hjälpte mig för övrigt spåra upp en av de som var en sommar hos oss.

Jag har en mailadress – vi får se vad det leder till.

Barnhem 9, Apatity

Barnhem, Apatity

Andrej Artjugin

Barnhem 9, Apatity

Elena Serova

Barnhem, Apatity

Andrej Artjugin