Coastal cluster

Posted on April 5, 2011

“For the first time in the history of the Olympic Games all ice rinks will be within walking distance of each oter. Only ten minutes will be required to get around all the sports arenas.”

OS 2014 kommer vara uppdelat i två kluster – “coastal cluster” och “mountain cluster”. Nere vid kusten kommer curling, skridskogrenar och ishockey hålla till. Förutom det så är det här invigning och avslutning kommer ske. Presscenter, OS-byn och TV-center kommer också finnas här. Ungefär hälften av arenorna kommer efter spelen att flyttas till andra delar av Ryssland. Dels då behovet för alla dessa arenor inte finns i Sochi och dels för att det inte är ekonomiskt att kyla ner så många kubikmeter luft i ett subtropiskt klimat, enligt Olympstroy. Invigningsarenan kommer få stå kvar – den är byggd för att klara FIFAs krav på en VM-arena. Och 2018 anordnar Ryssland fotbolls-VM.

Det stora ägget ni ser på bilderna här kommer snart att vara Bolshoi Ice Palace, i översättning “Stora ispalatset”. En hockeyarena med plats för 12000 åskådare. Byggnadsplatsen är 13 hektar, den är 49 meter hög och täcker en yta av 230×270 meter. Taket består av plattor med LED-belysning. På natten kommer där projiceras bilder, medan den på dagen reflekterar solljuset. Ganska läckert blir det nog. Arenan står färdig 2012.