Förra året

Posted on January 26, 2010

Stipendier är sökta, visum ordnat, kontakter tagna… Praktiken i St. Petersburg börjar första februari. Fram till dess betar jag av listan på olästa böcker, spenderar tid med Ida, går igenom gamla bilder. Satte mig ner för att sammanfatta 2009. Sent, kanske ni tänker. Jag också.

Som fotograf går man igenom olika perioder. 2007 och 2008 var två år med intensivt vinjetterade bilder från min sida. Första halvan av 2009 kan sammanfattas med ordet “nedmättad”. Så lite färg som möjligt. Människor såg ofta ut som lik i ansiktet. Antar att man bara måste igenom det, för att hitta “sin grej” – något man trivs med.

Dagen då jag insåg att nedmättningsgrejen inte riktigt funkar, var när min första bild i NSD gick på tryck i mars. Ett annars bra bildrep om en polispatrull på löningslördagens natt förstördes av dålig kopiering. Nedmättade bilder i dagstidningstryck. Ingen bra idé. Under andra halvan har jag sakta rört mig mot något annat. Nästa period. Det är för tidigt att säga vad den innebär.

Utveckling är bra, och jag känner att jag går framåt. Startade egen firma i mars, något som gett mig några reklamuppdrag och annat under året. Inget spektakulärt, inte heller mycket jobb, men en början på något. Arbetade för första gången på tidning i mars/april, under en två veckor lång praktik på NSDs lokalredaktion i Boden. Det ledde i sin tur till min första anställning som fotograf. Sommarvik. Att varje dag vakna och känna sig taggad för att jobba, vilken känsla. 2009 var kanske året då jag insåg att jag verkligen hittat rätt.

Så, en bild per månad. Urval är svårt, men jag tog några av mina egna favoriter.

01januari

Januari – Aleppo, Syrien. Jag och Mateusz reste till Syrien för att plåta och hänga. Resereportaget blev aldrig sålt. Slöseri. Men det var grymt ändå.

02februari1

Februari – Skicross WC i Branäs. På uppdrag av Svenska Skidförbundet.

03mars

Mars – skatehallen, Boden. Vaniljcigarrer, skateboard och folköl. Boden är fortfarande Hemma. När försvinner den känslan? Troligen aldrig.

04april

April – Förrådet, Sundsvall. Första riktigt varma vårdagen firades med vattenpipa på Robins tak. Vad är grejen med tak, egentligen? Varför känner man sig så fridfull där uppe?

05maj

Maj – Djursjukhuset, Sundsvall. “Reklamuppdrag” som innebar att följa arbetet hos veterinären under två heldagar. “Vi vill ha dig för din stil – gör som du vill, och precis som du brukar, så blir det skitbra.” sa dom. Jag njöt i fulla drag.

06juni

Juni – travet, Boden. Helgjobb för NSD. Det var svårt att hålla sig till de klassiska travbilderna när det var så mycket spännande runtikring. Koncentrationen av original är nog högre än vanligt på trav. Underbart.

07juli

Juli – södra hamn, Luleå. Kapten köpte sig en skuta i Nordamerika. Gick från Florida till Bottenviken. Stackars båt. Men kapten var lycklig. Den ska visst bli turistmagnet i Haparanda skärgård. Sist jag var hemma låg den kvar i Luleå.

08augusti

Augusti – hembygdsdag i Avan. Klassiskt sommarrep, såklart. Gick fram till den Barbröstade Mannen och frågade om det var OK att plåta. “Javisst, ska bara ta på mig skjortan, annars blir det ju oanständigt.” Och skjortan åkte på, minsann.

09september

September – Gimsöya, Lofoten. En tur upp till Lofoten och 2008. Hälsade på Mikkel, som blev kvar. Förutom Mikkel träffade jag det här fåret. Mikkel och hans vänner lever på utgången mat från Bunnpris, som de hämtar gratis. Allt för konsten.

10oktober

Oktober – påväg hem från stugan utanför Boden. Farsan försvann i en annan värld under ett ögonblick, som ni ser. 142an tog oss hem, precis som den tog farfar och farmor hem samma väg under, typ, tretti år.

11november

November – Sundsvall. Jag och Robin tvingade oss till aktivitet genom att spendera en natt vandrandes Sundsvalls gator. Med kameran på axeln, såklart. Den här mannen mötte jag utanför Shell. Han körde Vilhelmina – Stockholm och fastnade på bild under en ciggpaus.

12december

December – F21, Luleå. Juluppehåll hemma i Boden. NSD behövde folk, så det vart fem dagar jobb. En av dem var det snökaos. Eller bara en helt vanlig vinterdag i norrbotten. Snöblåsen på flygplatsen fick jobba hårt iallafall.

Så. Då fortsätter vi på 2010.