Från lantbruk till stridsflyg

Posted on May 28, 2015

Eva Pesula

Eva Pesula är 89 år och fortfarande engagerad i familjens jordbruk i Kukkola, några mil norr om Haparanda. Sonen Per med hustru Åsa är tredje generationen som brukar gården. Jobbet handlade om hur gården tvingats ställa om och bredda produktionen i takt med att vinsten på mjölkproduktion sjunkit. Numera odlar man rybs och säljer rybsolja över hela Sverige. Ett uppslag blev det, som publicerades i Norrbottens Affärer förra veckan.

Det kändes lite speciellt att kliva in i Evas kök – där stod Sune Jonsson på 60-talet och tog samma bilder som jag nu tänkte ta. Eva och Per visade gamla kopior som de fått av Sune, och gamla utgåvor av Jonssons böcker. Där fanns Per på en bild med en av Sune Jonssons kameror i näven som sjuåring.

Här nedan några smakprov från andra jobb som hunnits med sedan sist. Först, den upphaussade övningen Arctic Challenge Exercise som inleddes på F21 i Luleå tidigare i veckan. Jag var där tillsammans med Niklas Svensson från Expressen. Inget extraordinärt hände direkt – mycket väntan och många flygplan som startade och landade blev det. I hällregn. Vi gjorde lite TV från pressträffen och allt material skickades in direkt från kameran. Sedan jag köpte en 4G-puck har allt fungerat sjukt smidigt.

JAS 39 Gripen på Arctic Challenge Exercise 2015 vid F21 i Luleå.

Ryan Clisset, US Air Force deltar i ACE 2015.

Ryan Clisset, US Air Force.

En rote JAS 39 Gripen startar på F21, Luleå.

En rote JAS 39 Gripen startar.

Samuel Andersson gick ner i vikt med hjälp av Wii fit.

Samuel Andersson från Boden gick ner en bunt kilon genom motion hemma med Wii fit. För Aftonbladet.

Och sist: En utryckning till Sunderby sjukhus för Aftonbladets räkning. En, vad det visade sig, asylsökande kvinna hade tänkt eld på sig själv i entrén. Dramatiskt värre, jag hittade och plåtade ett vittne.

Sunderby sjukhus, Aftonbladet