Gastarbeiter

Posted on March 21, 2011

Fem snubbar på 30 kvadratmeter. Jobb 12 timmar varje dag i veckan. 150 dollar i månaden i lön. Mars, i mitten, är Uzbek och har varit i Ryssland i fyra månader. Han stannar nog ett par till innan det bär av hem till frugan och den ettårige sonen. Träffade honom mitt ute i ingenting efter att ha missat sista bussen. Vi stod båda under en busshållsplats och frös. Skyddade oss från regnet och väntade förgäves. Han bad mig hjälpa honom fixa en e-mailadress åt honom på hans nya telefon. Fem minuter senare delade vi en taxi påväg hem till honom, hans bror och de tre andra inneboende. Taxin skulle han betala, och innan vi for bad han brorsan fixa käk och städa. Så min hemfärd slutade i soffan hos fem uzbekiska gästarbetare. I hörnet stod en 14″ TV genom vars högtalare det strömmade uzbekisk musik. Det visade sig att båda Mars och hans bror jobbat som fotografer i Uzbekistan. Så när han insisterade på att ta en gruppbild med mig i mitten av gänget i soffan behövde jag inte berätta hur han skulle sätta fokus. När jag berättade hur mycket mitt hotell kostar i Adler höll de på att sätta maten i halsen, och sa att jag kunde flytta in hos dem för en bråkdel. Och när jag sa att jag kommer måsta ta taxi hem så blev de nästan förolämpade. Och jag skämdes för att jag har alldeles för mycket cash.

Mitt mission att hitta gästarbetare som jobbat för Olympstroy går vidare. De här snubbarna kände flera som jobbat åt dem. Men efter att inte ha fått lön på flera månader så har alla hittat privata arbetsgivare istället.

“Där vet vi att vi får lön. Och den är dessutom högre.”

Högre än 150 dollar i månaden, det vill säga. Tänk på det när du kollar på invigningen om tre år. “Gastarbeiter”? Det ryska, tyska låneordet för gästarbetare.