Kris

Posted on March 27, 2010

_dsc4891

Skulle och handla, men kameran med den lilla trettifemman gjorde mig sugen. Skymning, regn i luften, pölar överallt och dimma. Perfekt väder för lite plåtande alltså… Gick till det gigantiska komplexet som håller på att växa upp ur jorden inte långt ifrån där jag bor. Har under hela tiden här varit nyfiken på alla dessa gigantiska byggen. Och gästarbetarna som bygger dem. Stötte först på Anatolij, en vakt som var mycket trevlig och hjälpsam. Han åtföljdes av tre hemlösa hundar. Hans kompisar, sa han. Jag tog några bilder, vi pratade på ett tag, och jag fick komma innanför stängslet. Han stannade vid ingången och sa “gör vad du vill”, vilket är trevligt.

Känner att jag börjar lära mig hur jag ska ta folk här för att få det jag vill. Det vill säga fota. Misstänksamheten är alltid enorm. Jag antar att det är en kombination av gamla tider (KGB, storebror ser dig, osv) och den nya tiden, med medier som “alltid skriver negativa saker”, enligt gemene man. Troligtvis hjälper det mycket att lämna klumpen (24-70/2.8) hemma och köra med något som inte ser ut som ett mordvapen.

Snackade lite med en byggarbetare. Han berättade att det går sakta. Krisen, såklart. Han skulle just börja jobba. Jag fick inte följa med honom upp, men han hade inget emot en pratstund. Han var en av alla gästarbetare man ser, troligen från någon föredetta Sovjetstat.

Efter ett tag såg jag en man rökandes i en dörröppning. Han var misstänksam och trodde jag var någon korrespondent. Bild ville han absolut inte vara med på. Fem minuter senare fick jag ta några rutor. Han sa samma sak som den andra arbetaren. Det går trögt. Skulle vara färdigt ungefär nu, men vi är underbemannade. Han tog en cigg och tyckte säkert det var helt okej att jag tvingade honom till en längre paus än nödvändigt. Påvägen ut igen satt Anatolij och en man med tjocka glasögon och käpp på bänken nedan. Såg bilden, åh, vad jag ville ha den. Men man nummer två började vifta med käppen och gapa om “korrespondent”. Nej den gången alltså. Nåja…

_dsc4863

Anatolij, “kontrollör”.

_dsc4849

En av Anatolijs polare.

_dsc4881

Vasilij, misstänksam byggjobbare som lättade upp. Han hann dock röka färdigt, så någon rökbild blev det ej heller idag (fan, Daniel, ska skärpa mig).

_dsc4837

Halva härligheten. Andra halvan är till höger om mig, utanför bild.