Maslenitsa

Posted on February 16, 2010

_dsc0508

Under Sovjettiden var allt offentligt firande av Maslenitsa (typ fettisdag) bannlyst, men nu har det återuppstått – med Volkswagen som huvudsponsor. Iallafall dit vi far, påväg mot Peterhof utanför St. Petersburg. Ett riktigt spektakel, man får passa sig för att inte snubbla över små luftringar med ungar på. Eller bara snubbla över små ungar. Eller dansande babushkor. Eller feta gubbar med skägg som vaggar runt med blinis i nävarna.

Vi är där relativt tidigt, och firandet tar fart. Det är lekar, mat, snöbollskrig, skridskoåkning och pulkrace. Traditionellt sett är det blini som är huvudrätten för dagen, små plättar (pannkakor för er icke-norrbottningar) fyllda med diverse. Från kotunga, via honung, till getost.

Mitt i allt blir det ett jävla pådrag. Det har tänts en liten brasa, och nu ska någon sorts figur bäras dit för att brännas. Efter följer ett gigantiskt tåg med många av besökarna. Mannen, utklädd till clown, som sköter det hela håller själv på att svidas av lågorna. Han undkommer med dräkten intakt. Jag försöker plåta men kommer inte längst fram i massan.

Vi drar vid tre, efter fyra timmars plåtande. Möter en massiv bilkö.

_dsc06151

_dsc03731

_dsc0391

_dsc0565

_dsc0762