Oväntat

Posted on March 9, 2010

_dsc4054

Det bästa med att vara här är att jag aldrig riktigt vet vad som kommer hända imorgon.

I söndags, på konserten, träffade jag en kille som pluggar på en fotoskola här. Vi pratade lite, och det slutade med att han bjöd in mig att följa med på ett projekt som de arbetar med. Relativt centralt i St. Petersburg ligger ett område med gamla kåkar, där flera konstnärer bosatt sig. Husen är ruckliga och utan rinnande vatten. Men antagligen billiga. Och perfekt lämpade för bohemiskt konstnärsliv, såklart.

De ska dokumentera det här stället, eftersom att det inom ett par år är troligt att husen rivs och ger plats åt nya bostadsrätter och köpcentrum. Ett vanligt problem. Nästan varje dag läser man om någon k-märkt byggnad som rivits utan tillstånd eller med fejkade papper från någon mutad tjänsteman. Eller om folk som protesterar för att deras hus som de bott i hela livet måste rivas. Jag gissar att Ryssland kommer vakna upp ur denna kommersiella dröm så småningom, bara för att inse att man rivit alla gamla byggnader med själ. Så står man där med hundratals gallerior som ser likadana ut som överallt annars i världen.

Vi besökte ett par av kåkarna, de här bilderna är från det första. Ska nog följa med på nästa besök också, till helgen.

_dsc4013

_dsc3960

_dsc3945

_dsc3991

_dsc3931

_dsc3927

_dsc3913

5 Responses

 1. Jimmy
  09/03/2010

  Åh vad roligt! Fan du verkar ha det sjukt bra alltså! Och bra uppdaterad blogg också, det ska du ha eloge för din gamle räv! Kickin!

 2. Daniel
  10/03/2010

  Undrar om konstnärer i Ryssland dricker rödvin, de kanske bara dricker vodka.

 3. admin
  11/03/2010

  Vi drack mest te faktiskt.. Men nog gömde där sig säkert en vodkaflaska eller två!

 4. John Stenersen
  19/03/2010

  Utrolig flott å få være med bak fasaden, Simon!

  Cecilie (min fru) har vært mye i Russland (Murmansk og Arkhangels) det siste halve året i forbindlse med en stor kunsthåndverksutstilling hun er med på, og disse bildene faller helt sammen med det hun forteller om møter med russiske kunstnere (i hvert fall de som ikke er innefor den akademiske institusjonen).

  Fortsett med dette!

  John

 5. admin
  21/03/2010

  Kul med input! Jag har fortsatt kontakt med skolan, och kommer följa med dem på fler besök framöver.. Det är definitivt intressant, hur de lever. Och hur de blir motarbetade av staden…

Leave a Reply